Pelastushelikopterit kuohuttavat Lapissa

pelastushelikopteri

Pelastushelikopterien tilanne Lapissa kuohuttaa tunteita. Verovaroin toimivista Finnhems -lääkärihelikoptereista pohjoisin toimii Rovaniemellä. Aika ajoin Lapissa ihmetellään ääneen, miksi lahjoitusvaroin toimivaa Aslak -pelastushelikopteria ei kutsuta apuun silloinkaan, kun se olisi lähempänä apua tarvitsevaa potilasta. Aslak kutsutaan apuun ehkä vain kerran kuukaudessa. Ensihoidon kenttäjohtaja päättää, että pyydetäänkö Aslakia Finnhemsin tueksi. Tyypillinen tilanne on esimerkiksi vakava liikenneonnettomuus, jossa on kiire saada useita hegnevaarallisesti loukkaantuneita potilaita hoitoon. Rovaniemen lähellä potilas kannattaa hakea ambulanssilla. Kauemmaksi on nopein reitti ilmassa helikopterilla. Mikäli Rovaniemen lentokentän kupeessa tukikohtaansa pitävä ja sairaanhoitopiirin ensisijaisesti käyttämä Finnhemsin kopteri on toisella tehtävällä, apua pyydetään Aslakilta tai Rajavartiostosta, jonka kyytiin Lapin sairaanhoitopiirin ensihoitajat hyppäävät. Lapin pelastushelikopterin tuki Ry näkisi kopterinsa mieluusti ilmassa useammin kuin kerran kuukaudessa.

finnhems

Neuvottelut Lapin sairaanhoitopiirin kanssa ovat olleet tapetilla, josko Aslakin asema vahvistuisi. Pelastushelikopterin puolustajat nostavat esiin, että Aslakin kyydissä on lääkäri, kun taas Rovaniemeltä lentävän Finnhemsin kopterin potilaita auttavat pelkästään ensihoitajat. Ainoastaan Lapissa ei ole kopterin kyydissä ensihoitolääkäriä. Ensihoitajat myös nukuttavat potilaan tarvittaessa esimerkiksi intubointi varten, vaikka terveydenhoitoalaa valvova viranomainen Valviran mielestä nukutus on anestesialääkärin työtä.

Hälytyskriteereissä eroja

Lääkärihelikoptereiden hälytyskriteereissä on alueellisia eroja. Esimerkiksi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri lähettää helikopterin matalalla kynnyksellä matkaan avun tarvitsijoille, vaikka iso osa hälytyksistä perutaan, kun kopteri on jo ehtinyt ilmaan. Tästä aiheutuu Finnhemsille satojen tuhansien eurojen kustannukset vuosittain. Finnhemsin mukaan Tampereen lääkärihelikopterin muita yksiköitä korkeammat peruutusprosentit johtuvat Porin hätäkeskuksen liian löyhistä riskiarviokriteereistä.

Säästääkö sote-uudistus koptereista?

Sote-uudistuksen keskellä lääkärihelikopterit ovat olleet tarkastelussa, mutta valtio ilmoitta jatkavansa lääkäri- ja lääkintähelikoptereiden rahoitusta nykyisellä pohjalla sote-uudistukseen asti. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan hallitus ei esitä muutoksia koptereiden määrärahoihin ensi vuodelle tai vuodelle 2018. Tämä tarkoittaa myös sitä, ettei rahoituksiin tule korotuksia. Vuoden 2018 jälkeen ensihoitoon erikoistuneiden helikoptereiden toiminta ja rahoitus riippuu sote-uudistukseen liittyvistä päätöksistä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden hallinnon on tarkoitus muuttua huomattavasti vuoden 2019 alussa.

Lapissa potilaskuljetusten määrä nousi 52 prosenttia vuoden 2015. Pohjoisen toiminta-alueen tukikohdissa Rovaniemellä, Oulussa ja Kuopiossa otettiin viime vuoden aikana käyttöön uusi, tilavampi kopterimalli EC145T2. Etenkin Oulussa ja Kuopiossa potilaskuljetusten määrä lisääntyi vuoden aikana.