Pikkuinen ensiapuopas

Ensiaputaitojen osaaminen on tärkeää työn, sekä pelkän arkielämän ohella. Ensiaputaidot ovat osa päiviemme turvallisuutta, ja kaikkien meidän on tärkeää tietää jotain miten voimme toimia ensiaputilanteessa. Arkielämässä voi tulla vastaan erilaisia äkillisiä sairaskohtauksia ja onnettomuuksia. Tärkeintä on pitää itsensä rauhallisena ja tehdä parhaansa.

Kokosimme pienen oppaan, jonka tiedot on hyvä muistaa arkielämän tilanteissa.

Kuinka toimia ensiaputilanteessa?

Ensiapu on tärkeää aloittaa samantien tilanteen sattuessa, ilman ensiapuvälineitä. Tilanteessa kaikki apu on arvokasta.

  1. Ensin on tärkeää selvittää mitä on tapahtunut. Onko kyseessä sairauskohtaus vai onko tapahtunut jokin onnettomuus?
  2. Hälytä apua tarvittaessa numerosta 112.
  3. Anna tarvittavaa ensiapua tilanteen mukaisesti.
  4. Rauhoittele ensiapua tarvitsevaa, ja seuraa tilannetta tarkasti kunnes lisäapu on paikalla.

Hätänumeroon soittaessa on hyvä muistaa muutama asia, jotta hätäkeskus saa mahdollisimman paljon tietoa potilaasta ja koko tilanteesta. Soita hätäpuhelu aina itse, mikäli on mahdollista. Kerro tarkkaan mitä on tapahtunut ja missä, ja vastaa rauhallisesti esitettyihin kysymyksiin. Toimi tämän jälkeen annettujen ohjeiden mukaisesti, ja muista lopettaa puhelu vasta luvan saatuasi.

elvytys

Elvytys

Mikäli potilas on eloton, näyttää kuolleelta, verenkierron merkkejä ei ole, sekä hengitys on täysin pysähtynyt, täytyy aloittaa potilaan elvyttäminen.

  1. Selvitä ensin saatko potilasta hereille, ja mikäli se ei onnistu, soita samantien hätänumeroon.
  2. Avaa ensimmäisenä hengitystiet; taivuta päätä ja nosta potilaan leukaa. Tämän jälkeen tarkista hengittääkö potilas normaalista, mutta kuuntele enintään 10 sekuntia.
  3. Mikäli potilas hengittää, käännä hänet kylkiasentoon ja odota ammattiavun saapumista.
  4. Jos potilas ei hengitä, aloita paineluelvytys. Tämä tapahtuu asettamalla toisen käden kämmenen tyvi keskelle rintalastaa ja toinen käsi sen päälle. Painele rintalastaa 30 kertaa 100 kertaa minuutissa. Anna rintalastan painua 4-5 cm alaspäin.
  5. Jatka tämän jälkeen puhalluselvytyksellä. Avaa uudestaan hengitystiet ja sulje autettavan sieraimet etusormella ja peukalolla. Paina huulesi tiiviisti ja puhalla kaksi kertaa ilmaa keuhkoihin.
  6. Jatka tätä rytmillä 30:2, kunnes vastuu siityy ammattihenkilölle, hengitys palautuu tai et enää jaksa elvyttää.

Elvyttäminen auttaa ylläpitämään keinotekoisesti keskeisiä elintoimintoja kuten verenkioertoa sekä hengitystä. Elvytyksen avulla voidaan välttää aivovauriot ja pelastaa henki.