Aslak – Lapin alueen pelastushelikopteri

Pelastushelikopteri Aslak on tuttu näky Lapin taivaalla. Lapin vaikeakulkuinen maasto sekä pitkät välimatkat luovat tietynlaiset kriteerit pelastustoiminnalle. Näin ollen helikopteri on erinomainen nimenomaan Lapin alueella. Pelastushelikoptereita onkin aloitettu käyttämään pelastustoimessa nimenomaan Lapissa, jossa sitä on käytetty 1960-luvulta saakka. Aslakin toiminta on keskittynyt Lappiin ja sen tukikohdaksi on valikoitunut Sodankylä, joka sijaitsee liki keskellä Lapin maakuntaa. Näin ollen helikopteri pääsee nopeasti tekemään pelastustehtäviä eri puolille Lappia. Tukikohdassa toimii myös Lääkäriasema Aslak, jossa lääkärit ovat päivystyksessä aina valmiina.

Aslak palvelee niin paikallisia kuin turistejakin. Yleisin pelastustehtävä onkin samoilevat tai laskettelevat henkilöt, jotka ovat loukanneet itsensä Lapin tuntureilla tai sairauskohtauksen saaneet henkilöt. Aslak tekee myös etsintöjä, joka on myös yleinen pelastustehtävä Lapin erämaassa. Huonot yhteydet sekä vaikeakulkuinen maasto voi saada tottuneenkin samoilijan eksymään. Aslak käyttää etsinnöissään sekä silmin tarkkailua että lämpökameraa. Käytettävä etsintätapa riippuu vuodenajasta, säästä, vuorokaudenajasta sekä maastosta.

Tämän lisäksi Aslakia voidaan käyttää sammutustöissä, sillä helikopteri pystyy levittämään jopa 16 000 litraa vettä tunnissa vaikeakulkuiseenkiin maastoon. Esimerkiksi maastopalon leviämisen estäminen voi Lapin luonnossa olla mahdoton yhtälö maateitse.

Aslakin toiminta on Lapin alueella elintärkeää, sillä lähimmät keskussairaalat voivat sijaita hyvinkin kaukana. Lapin keskussairaala sijaitsee Rovaniemellä ja lähin yliopistollinen sairaala sijaitsee Oulussa. Välimatkat voivat olla esimerkiksi Yliopistolliseen sairaalaan jopa 500 kilometriä. Näin ollen helikopterin saatavuus on erittäin tärkeää, sillä matka kestäisi iäisyyden maateitse. Usein vakavimmat pelastustapaukset viedään suoraan Ouluun, jotta potilaille voidaan taata hoidon riittävyys.

Aslakin toiminta on täysin riippuvainen lahjoittajista, sillä rahoitus perustuu täysin yhdistyksen omaan varainhankintaan. Aslak tekee yhteistyötä puhelinmyyntiyhtiö Novia Finland Oy:n kanssa, joka soittaa henkilöille ja yrittää saada lahjoituksia toiminnan hyväksi. Myös yritykset rahoittavat usein Aslakin toimintaa. Aslakin toiminnan takaaminen on erittäin tärkeää, sillä Lapin alueella osa terveyskeskuksista on lakkautettu, joten lähin terveysasema voi olla satojen kilometrien päässä. Näin ollen sairauskohtauksen tai loukkaantumisen sattuessa on tärkeää, että apua on saatavilla ja potilas voidaan lennättää hoitoon pikimmiten.

aslak