Monilla paikoilla, etenkin paljon ihmisiä vetävissä paikoissa, kuten hvipuistoissa tai laajoilla, julkisilla aluieilla on rajattu alue pelastushelikopterin laskeutumista varten. Alueet voivat olla esimerkiksi parkkipaikan yhteydessä, kuten Tampereen kuuluisassa huvipuistossa Särkänniemessä.
Miksi on oleellista pitää paikka tyhjänä?
Näissä laajojen yleisöjen paikoissa parkkipaikat ovat useimmiten täynnä, joten houkutus parkkeerata tuohon laajalle, tyhjälle pelastusalueelle voi olla suurikin. Kuitenkaan näin ei voi koskaan tehdä, sillä siinä vaiheessa kun tilaa tarvittaisiin, se ei ole leikin asia. Harvaan asutuilla ja vähemmän yleisöä houkuttelevilla paikoilla harvoin onkaan tällaista erikseen rajattua aluetta, sillä näillä alueilla todennäköisemmin helikopteri löytää tarpeen tullen laskeutumispaikan. Sen sijaan suosittujen kohteiden lähistöllä tämä on tarpeellista, nimittäin kahdesta eri syystä.
Miten riskit määrittyvät?
Ensinnäkin, isoja ihmisvirtoja vetävien paikkojen lähistöllä on niin paljon ihmisiä, että tapaturmia voi sattua. Etenkin huvipuistoissa, joissa on paljon monenlaisia laitteita. Vaikkakin laitteet ovat aina rakennettu ja niitä huolletaan ja käytetään ehdottomasti aina turvallisuus ykkösprioriteettina, koskaan ei voida olla 100-prosenttisen varmoja. Vahinkoja voi sattua aina, vaikka niiden todennäköisyys laitettaisiin minimiin. Riskien ja turvallisuuden arvioinnissa onkin kyse juuri riskin todennäköisyyyden ja vaarallisuuden arvioinnista.
Esimerkiksi, kaatuminen juostessa laitteeseen huvipuistossa on melko todennäköistä. Tämä on kuitenkin vaarallisuusasteeltaan melko pieni, sillä siitä tuskin asvaltti-ihottumaa pahempaa useinkaan koituu. Sen sijaan laitteen rikkoutuminen ja siitä löoukkaantumienn on erittäin epätodennäköistä, sillä laitteista pidetään hyvää huolta ja ne tarkistetaan rutiininomaoisesti vähintäänkin standardien vaatimalla tavalla. Kuitenkin, jos tällalinen tapaturma pääsee sattumaan, on se vaarallisuusluokitukseltaan huomattavasti vaarallisempi kuin puistossa kaatuminen. Siksi on syytä varautua tällaisiinkin tapaturmiin jopa pelastushelikopteripaikalla.
Parkkeeraamiseen menevä aika
Jos helikopterin laskeutumispaikkaa ei olekaan jostain syystä jätetty vapaaksi, voi tämä viivyttää pelastustyötä ja uhrin hoitoa hyvinkin pitkällä ajalla. Vakavan onnettomuuden sattuessa jokainen minuutti, jopa sekunti on merkittävä. Jos pelastushenkilökunnan tulee ensimmäiset viisi minuuttia etsiä sopivaa laskeutumispaikkaa, voi peli ollla jopa menetetty siinä vaiheessa. Näin ollen, haluammekin muistuttaa tärkeästä asiasta, eli muistakaa aina kunnioittaa ja jättää pelastuslaskeutumispaiakt vapaaksi hätätilanteita varten! Muissa kohteissa voitte myös tarkistaa pelastustiet, ja hätäkulkuneuvojen reitit.