Sepe

Sepe oli Oulun seudulla toimiva lääkintä ja pelastushelikopteri. Kyseistä toimintaa tuki myös maayksikkö. Nimi Sepe tulee sanoista sammuttaa, etsii, pelastaa ja ensihoitaa. On laskelmoitu, että lääkäriryhmän päivystäessä kaikkina vuorokaudenaikoina on helikopteri lähtövalmiina 5 minuutin sisällä tehdystä hälytysilmoituksesta. Tämä jos mikä on kiitettävä aika, sillä tunnetusti pelastushelikopterihan kiirehtii paikalle siinä vaiheessa, kun hätä on niin auttamaton, ettei millään muilla keinon pystytä asiaa hoitamaan.

Pelastushelikopteri Sepen toiminta kuitenkin lopetettiin joulukuussa 2011 ja kyseisen toiminnan otti hoitaakseen sairaanhoitopiirien omistama FinnHEMS Oy. Sepen ennen järjestämästä ensihoito toiminnasta vastaa siis nyt Oulun yliopistollisen sairaalan ensihoidon vastuuyksikkö.

Sepen historia kiirii pitkästi yli 20 vuoden takaa. Tämä pelastushelikopteritoiminta Oulussa sekä Oulun seudulla järjestettiin kokeiluna vuosina 1993 sekä 1994. Ympärivuorokautinen toiminta on aloitettu vuonna 1995 ja juhannuksena 1999 toimintaan on liitetty myös maayksikkö.

Sepen helikopteritoiminnan alueen keskipisteenä toimii OYS:n (Oulun yliopistollinen sairaala) helikopterikenttä. Sepen sekä FinnHEMS Oy:n toiminta ulottuu pohjois eteläsuunnassa Pellosta Viitasaarelle ja itä länsisuunnassa valtakunnan itärajalta Ruotsin itäranikolle. Vain ja ainoastaan 30 minuutissa helikopteri pystyy saavuttamaan Tornion, Ranuan, Pudasjärven, Puolangan, Nivalan, Ylivieskan ja Kalajoen kuntakeskuksien muodostaman ympyrän sisäpuolelle jäävät kohteet.

helicopter

Kalusto sekä henkilöstö

Kuten kaiki varmastikin jo tietävätkin, että näin arvokkaaseen työhön tarvitaan paljon kalustoa ja henkilöstöä, jotta kaikki toimii virheettömästi ja lähteminen on turvallista ja tapahtuu salamannopeaa. Ensimmäisenä tietenkin tarvitaan helikopteri. Ensihoitovarusteissa helikopterin matkanopeus on 270 kilometriä tunnissa, toiminta-aika on 2 tuntia ja 30 minuuttia sekä toimintamatka on 680 kilometriä. Henkilökuntaan kuuluu lentäjä, lentoavustaja sekä lääkäri. Lentoavustajana voi toimia myös ensihoitaja. Tällähetkellä toimiva helikopteri on otettu käyttöön vuonna 2015, joten koneen pitäisi olla uusinta uutta. Lääkäriyksikkö toimii sellaisissa tilanteissa, kun maasto on esteenä lentämiselle. Tällöin paikalle mennään Volvon XC90 D5 AWD Kinetic autolla. Kyseinen auto on varustettu potilaiden tehostettuun hoitoon tarvittavalla välineistöllä. Tankkausyksikkö on vapaaehtoinen yksikkö, siellä toimivat koulutetu päivstyshenkilökunnan operoimat työntekijät. He huolehtivat helikopterin tankkaamisesta sekä johto ja viestikeskuksena sekä tukikohtana ja taukotilana toimimisesta. Ajoneuvona toimii Mersu, josta löytyy kaikki maan ja taivaan väliltä keksittävät asiat.