Helikopterit erilaisissa tehtävissä

Helikoptereita käytetään paljon niin viihdetarkoituksissa, kuin myös yleiseen turvallisuuteen liittyvissä tehtävissä, kuten etsintä- ja pelastuspalvelussa, lainvalvonta-, rajavartiointi- ja huumausaineiden torjuntaoperaatioissa. Helikoptereita käytetään usein myös henkilöstön tai kaluston kuljettamiseen syrjäisille tai vaarallisille alueille, joille ei ehkä ole helppo päästä muilla keinoin. Katsotaanpa näitä erilaisia tehtäviä hieman tarkemmin.

Helikopterien käyttö

Helikoptereita käytetään laajalti erilaisissa tehtävissä. Kaupallisella alalla niitä käytetään yhä useammin matkustajien kuljettamiseen kiertomatkoilla tai henkilökuljetuksissa. Nykyaikaisten helikoptereiden monimutkaistuminen on johtanut kehittyneiden navigointijärjestelmien kehittämiseen, joiden avulla helikopterin lentäjä voi navigoida turvallisesti pitkiä matkoja kaikissa sääolosuhteissa.

Helikopterit voivat esimerkiksi tarjota palontorjuntahenkilöstölle ilma-alustan, jonka avulla he pääsevät alueille, joille ei muuten pääsisi maaston tai sääolosuhteiden vuoksi. Sen lisäksi, että jotkut nykyaikaiset helikopterit ovat käytännöllisiä kuljetusilma-aluksia, niistä on tullut suosittuja harrasteajoneuvoja. Monet helikopterin omistajat nauttivat ilmassa lentämisen jännityksestä ja upeista näkymistä satojen metrien korkeudesta. Toiset käyttävät helikoptereita kiertomatkoihin luonnonkauniiden maisemien yllä tai valokuvausretkille, joilla he ottavat upeita kuvia taivaalta. Jotkut käyttävät helikoptereita jopa urheilutoimintaan, kuten laskuvarjohyppyjen tekemiseen. Esimerkiksi Kenon tapaisten arpajaispelien ja raaputusarpojen voitoissa näkyy joskus elämysmatkoja juurikin esimerkiksi helikopteriajeluiden muodossa. Jos helikopterit siis kiinnostavat ja tunnet olosi onnekkaaksi, kannattaa kokeilla onneaan, kuka tietää, ehkä olet helikopterin kyydissä jo pian.

Pelastushelikopterit

Pelastushelikoptereita on käytetty jo vuosikymmenien ajan pelastamaan hukkuneita tai loukkaantuneita ihmisiä riskialueilta. Tämäntyyppiset helikopterit on varustettu erikoislaitteilla, kuten vinsseillä ja nostimilla, joiden avulla ne pääsevät syrjäisiin paikkoihin, joihin perinteiset maalla liikkuvat ajoneuvot eivät pääse. Ne pystyvät myös kuljettamaan lääkintähenkilöstöä ja tarvikkeita uhreille hädän hetkellä. Nopeutensa, ketteryytensä ja monipuolisuutensa ansiosta pelastushelikopterit ovat korvaamattomia välineitä ihmishenkien pelastamisessa hätätilanteissa.

Pelastushelikoptereita käytetään useimmiten etsintä- ja pelastustehtävissä syrjäisillä tai erämaa-alueilla. Sen lisäksi, että ne voivat kuljettaa ihmisiä turvaan, ne voivat antaa apua tulipaloissa, tulvissa ja lumivyöryissä. Niitä voidaan käyttää myös lääkintähenkilöstön ja tarvikkeiden, kuten verituotteiden, lääkkeiden ja happisäiliöiden, kuljettamiseen. Pelastushelikoptereiden käyttö on vuosien varrella pelastanut lukemattomia ihmishenkiä, sillä niiden avulla ensiapuhenkilöstö voi hädän hetkellä tavoittaa uhrit nopeasti.

Monipuolisuutensa ja sopeutumiskykynsä muuttuviin olosuhteisiin ansiosta näillä lentokoneilla on edelleen tärkeä rooli hätätilanteissa kaikkialla maailmassa. Pelastushelikopterit ovat mullistaneet tavan, jolla ensivasteyksiköt käsittelevät hätätilanteita. Niiden nopeus, ketteryys ja sopeutumiskyky tekevät niistä korvaamattoman arvokkaan välineen ihmishenkien pelastamisessa hätätilanteissa. Teknologian kehittyessä nämä ilma-alukset ovat yhä tärkeämpiä ihmisten pelastamisessa vaikeissa tilanteissa. Asianmukaisella koulutuksella, kunnossapidolla ja turvallisuuskäytännöillä pelastushelikopterit voivat jatkossakin auttaa pelastamaan ihmishenkiä kaikkialla maailmassa.

Lääkärihelikopterit

Lääkärihelikoptereita käytetään myös hätätilanteissa, ja niitä käytetään usein potilaiden kuljettamiseen onnettomuuspaikalta tai lääketieteellisestä hätätilanteesta. Lääketieteelliset helikopterit ovat edelleen tärkeä väline ensivastetoimijoille kaikkialla maailmassa, sillä niiden avulla potilaat voidaan toimittaa nopeasti ja turvallisesti asianmukaiseen laitokseen. Nämä helikopterit pääsevät nopeasti syrjäisiin paikkoihin, minkä ansiosta kriittisesti sairaat potilaat saadaan ajoissa sairaalaan hoitoa varten. Niissä on myös erikoislaitteita, joiden avulla lääkärit ja ensihoitajat voivat antaa henkeä pelastavaa hoitoa matkan aikana. Teknologian kehittyessä myös näiden hengenpelastuslentokoneiden valmiudet paranevat, jolloin ne voivat tarjota entistäkin tehokkaampia ja vaikuttavampia kuljetuksia niin pienissä kuin suurissakin hätätilanteissa.

Helikopterien tehtävät ovat monet

Riippumatta siitä, mihin tarkoitukseen niitä käytetään, helikopterit tarjoavat ainutlaatuisen ja jännittävän tavan kokea lentäminen ylhäältä käsin. Teknologian kehittymisen myötä helikoptereista on tullut luotettavampia ja tehokkaampia kuin koskaan aiemmin, ja niiden avulla lentäjät voivat tutkia uusia alueita ja päästä helposti kaukaisiin kohteisiin. Helikopterit ovat edelleen tärkeä osa ilmailua etsintä- ja pelastustehtävistä virkistystoimintaan.